Dry needling este un tratament medical ce utilizează ace foarte subțiri fără nici-o substanță medicamentoasă, pentru a-și atinge scopul. Dry needling este utilizat pentru a trata durerea și disfuncția, cauzată de probleme musculare, fasciale, ligamentare, dureri de cap și unele probleme neurologice.

Aceasta implică inserția în diferite zone ale corpului a unui ac de argint (asemănător celor de acupunctură) pentru a stimula procesul de vindecare a țesuturilor moi (punctele trigger), rezultatul fiind ameliorarea durerii și eliminarea contracturilor.

Dry needling este o tehnică medicală care se ajută de anatomie, fiziologie și biochimie pentru a avea succes. Modul său de acțiune este împărțit în două categorii: mecanic și biochimic.

Atunci când introducem un ac, de fapt schimbăm presiunea celulară a zonei respective, creând un microtraumatism controlat, se accelerează metabolismul local, acest lucru însemnând, de fapt, o accelerare a vascularizației. Acest traumatism generează, printre altele, pornirea mecanismului de vindecare.

Din acel moment asistăm la un spectacol oferit de corpul uman. Acesta, în funcție de afecțiunea de care suferă (inflamație, contractură, etc), în momentul în care se creează acest traumatism controlat, activează acidul arahidonic mobilizând mediatori inflamatori și compuși chimici ce ajută la vinderea afecțiunii.

Durerea este o senzație foarte personală. Majoritatea pacienților spun că simt o mică înțepătură la început, însă, după maxim 30 de secunde, acele nu se mai simt. Sunt însă și zone unde contracturile sunt foarte puternice iar în momentul în care acul rupe fibre musculare, procedura este resimțită un pic mai intens.

Tehnica este 100 % sterilă, se folosesc mănuși, se dezinfectează zona unde urmează să fie introduse acele, acestea fiind de unică folosință. Pe tot parcursul tehnicii pacientul comunică cu terapeutul și orice disconfort mai mare poate conduce la întreruperea procedurii. Atunci când tehnica dry needling este realizată corect, de către kinetoterapeuți profesioniști, nu există riscuri pentru pacienți.

Aceasta este partea cea mai frumoasă a tehnicii. Rezultatele sunt foarte rapide, durerea este redusă la 10 minute de la finalizarea procedurii. Durerea poate scădea în intensitate chiar și la jumătate după o primă ședință. Frecvența ședințelor este influențată 100% de simptomatologia pacientului. Ce este și mai frumos în această tehnică, este că acolo unde există limitări în mobilitate, terapia are o influență directă, iar după prima ședință se pot observa creșteri în amplitudinea articulară.

Este important ca pacienții să înțeleagă că această tehnică ajută la scăderea durerii, însă nu tratează cauza. Cauza durerii este abordată întotdeauna prin kinetoterapie și necesită exerciții fizice medicale, realizate sub supravegherea unui specialist în motricitate.

Mediatorii inflamatori și compușii chimici mobilizați și care ajută la vindecarea afecțiunilor includ:

  • mediatori inflamatori COX 2;
  • prostaglandine protectoare – utile în gestionarea inflamațiilor;
  • peptide opioide – este vorba despre endorfine, encefaline, donorfine, ofanine, cu rol în diminuarea durerii;
  • peptine non opioide – fiind vorba despre serotonină și oxitocină, care reduc stresul.

Acupunctura face parte din Medicina Tradițională Chineză, în timp ce dry needling, este o tehnică preluată și perfecționată din medicina occidentală, care are nevoie de un diagnostic medical.

Dry needling funcționează prin schimbarea modului în care corpul va simți durerea (efectele neurologice) și ajută corpul să vindece spasmele musculare, asociate cu punctele de declanșare (efectele miofasciale).

Există modificări electrice și chimice suplimentare asociate terapiei dry needling, care ajută la procesul de vindecare, prin eliberarea de endorfine.