RECUPERARE ÎN AVC ACUM LA DOMICILIUL PACIENTULUI PE RAZA JUDEȚULUI BOTOȘANI! TEL: 0754462036
Accidentul vascular cerebral mai este cunoscut și sub denumirea de apoplexie sau sub denumirea mai simplă de atac, aceasta fiind preluarea din englezescul stroke. Este preferabilă totuși folosirea unor termeni mai exacți: ischemie cerebrală, infarct cerebral sau hemoragie cerebrală.
Persoanele care au suferit un accident vascular cerebral (AVC) sau accident ischemic tranzitor (AIT) prezintă un risc crescut de evenimente vasculare ulterioare, cele mai importante fiind repetarea AVC, infarctul miocardic şi chiar decesul de cauză vasculară. Datele statistice arată că, una din opt persoane care au suferit un AIT riscă să dezvolte în următoare săptămână un AVC. Acesta este unul din principale motive pentru care este obligatoriu ca pacienţii aflaţi în această situaţie sa beneficieze, alături de investigarea rapidă a cauzelor şi de tratamentul adecvat, şi de prevenţie primară sau secundară promptă.
Şansele de a avea o viaţă normală după un AVC depind în mare măsură de etapa de recuperare. Primele şase luni post AVC sunt esenţiale în refacerea funcţiilor deteriorate. Recuperarea totală sau parţială depinde de localizarea şi dimensiunea leziunii cerebrale, de comorbidităţile pacientului şi de intensitatea eforturilor care se depun ulterior.
O recuperare rapidă se obţine în primele şase luni, apoi procesul este mai lent. „Accidentul vascular cerebral rezultă din restricţia sanguină către creier. AVC poate fi ischemic (cauzând leziunea neuronilor şi deficit neurologic) sau hemoragic (în urma rupturii unui vas cerebral şi inundării creierului). Kinetoterapia permite recuperarea motricităţii membrelor superioare şi inferioare şi reeducarea mersului. Programul de recuperare trebuie să înceapă cât mai devreme: în AVC ischemic, după 36 de ore, iar în cel hemoragic, la 10-12 zile după apariţia sa. Programul se adaptează în funcţie de stadiul în care se află pacientul. Este obligatoriu ca persoana care suferă de accident fascular să beneficieze de tratamentul unui kinetoterapeut pentru a se putea reface.
Paralizia apare pe partea opusă localizării leziunii cerebrale.
Exerciţiile se efectuează zilnic, cu prudenţă, alături de un kinetoterapeut avizat, ţinând cont şi de bolile asociate.
Pentru mai multe detalii și programări ne puteți găsi la numărul de telefon: 0754462036