Un paradox care apare frecvent este că pacienţii fac un progres rapid şi important în sensul recuperării după accidentare, dar au o cădere şi încetinesc procesul îndată ce părăsesc spitalul. Puţină atenţie este acordată ocazional pentru a învăţa pacienţii să efectueze exerciţiile corect când ajung acasă. Bolnavilor li se pare greu să exerseze, deoarece uită deseori exerciţiile învăţate în timpul cursului de fizioterapie şi refuză să apeleze la un fiziokinetoterapeut care îl poate îndruma către o recuperare reuşită.
Un eveniment traumatic este principalul motiv pentru dislocarea umărului. O lovitură puternică în lateral sau în spatele articulaţiei umărului în timpul activităţii sportive poate influenţa dislocarea umărului. Şi o căzătură pe braţul întins poate disloca articulaţia umărului. Uneori oamenii se nasc cu o boală în care articulaţia este largă. Ca efect al acestei instabilităţi, dislocarea articulaţiei tinde să reapară. Pentru a evita acest lucru, o recuperare eficientă este necesară atât la centrul de fizioterapie, cât şi acasă.
În ajutorul recuperării de umăr dislocat, poate veni în ajutorul pacientului şi benzle kinesiotaping; fiind din ce în ce mai des întâlnite în clinicile din ţara noastră în ultimii ani.
Recomandarea kinetoterapeutului este ca pacientul să apeleze la serviciile de recuperare pentru +-20 şedinţe după ieşirea acestuia din spital.
Articulaţia umărului este una dintre cele mai mobile articulaţii din corp, de aceea dislocarea reapare deseori. Exerciţiile regulate, care întăresc muşchii umărului şi reduc probabilitatea unei alte dislocaţii, sunt obligatorii după o dislocare a umărului.
Descoperirile ştiinţifice indică faptul că accidentarea reapare cel mai frecvent în primii doi ani. În plus, dislocarea articulaţiei umărului este mai frecventă printre tineri decât printre persoanele mai în vârstă, în special bărbaţi. Se consideră că aceasta este din cauza activităţilor mai intense.