Inflamatia sau umflarea tendoanelor din jurul articulației genunchiului este menționată ca tendinita la genunchi, și este una dintre cele mai comune cauze de dureri la nivelul genunchiului. Există mai multe tendoane în jurul articulației genunchiului, dintre care amintim cvadricepsul, pesanserinus, popliteu și tractul iliotibial.
Cauze:
Tendinita la genunchi, de obicei, apare atunci când există o mișcare bruscă (de răsucire/rotație) a articulației genunchiului, afectând unul sau mai multe tendoane.
Activitatea sportivă este cel mai adesea cauza tendinitelor, din diferite motive. Cel mai adesea solicitările repetitive și excesive generează tendinitele. Aceste tracțiuni excesive ale tendonului pot surveni de o manieră brutală, în momentul unei sărituri sau al unui meci de fotbal, sau de o manieră progresivă, prin mișcări repetate.
Manifestarile tendinitei:
Tendinitele sunt responsabile de DURERI. Aceste dureri, situate în regiunea tendonului în cauză.
Primul semn va fi o ușoară durere în apropierea articulației genunchiului, de obicei, în timpul activității. În cazul în care activitatea este continuată, durerea crește în intensitate, mai ales în timpul activității, dar și în repaus. Tendonul afectat va fi dureros la atingere. Urcatul scărilor, poziția în șezut, și seara când vă odihniți, vor face durerea să fie mai intensă. Umflarea genunchiului devine evidentă în jurul tendonului, iar zona devine roșie și caldă.
Recomandarea kinetoterapeutului:
Gheața va reduce inflamatia și ajută la ameliorarea durerii.
Tratamentele antiinflamatorii sunt indicate în faza acută, spre deosebire de faza cronică, unde sunt mai puțin eficace.
Ca vindecarea să fie cât mai eficientă, este recomandat ca aceasta să se facă cât mai curând. Repausul complet este rareori indicat. De fapt, el prezintă mai multe inconveniente decât avantaje. Repausul complet favorizează o atrofie a mușchilor și nu scade timpul de recuperare. Se preferă deci repausul relativ adaptat la nivelul durerilor. Mersul cu carje sau o orteza de genunchi pot fi eficace. Cel mai important este să vă adresați unui kinetoterapeut. Acesta va executa alături de dumneavoastră mișcări pasive ale membrului afectat urmate de mișcări activo-pasive ușoare, pentru a preveni atrofierea masei musculare.
Ideal este să se facă apel și la ultrasunete, curent antalgic, laser, termoterapie, masaj, etc.